Afrikansk Jättelandsnäcka (Achatina Fulica)

(Ladda ner texten som pdf-dokument.)

Den Afrikanska Jättelandsnäckan (African Giant Land Snail) är en fantastisk snäcka som finns i flera underarter där de största kan bli upp till 30 cm långa (själva skalet).
Detta är Achatina Fulica som kommer från östra delen av Afrika och blir ca 15 cm lång (ibland upp till 20 cm).

Allmänt:
Achatina Fulica är den vanligaste snäckan, och ett perfekt husdjur om man inte vill ha djur som springer omkring. Snäckan är lugn, enkel att hålla med mat och billig. En snäcka på 3-4 cm kostar inte mer än 10-20 kronor och dom växer fort. Inom ett år har snäckan, i vanligaste fall, växt till ca 10 cm, eller mer. Snäckan blir 5-7 år gammal, om man sköter den väl.

Det går dessutom att hantera snäckorna, utanför terrariet. Det är en spännande känsla när snäckan kryper omkring i handen, och det sägs att det faktiskt går att lära snäckorna att självmant krypa upp i handen men detta är inget jag själv hunnit uppleva ännu.  Tänk på att fukta handen, med vatten, innan du tar upp snäckan så går det lättare för snäckan att komma upp på handen.  Det är naturligtvis viktigt att vara ren på händerna innan man tar upp snäckan. När man stoppat tillbaka snäckan i terrariet är det åter dags att gå och tvätta sig. Man blir ganska slemmig på händerna av att kela med snäckor, men det är det värt.

Terrariet:
Terrariet för snäckorna behöver inte vara något dyrt. Ett litet plastterrarie duger gott, till en snäcka. Därefter måste naturligtvis utrymmet växa med antalet snäckor.
Inred terrariet med fuktig blomjord, tillräckligt djupt för att snäckan skall kunna gräva ner sig helt. Komplettera med en grotta och en barkbit, eller liknande, så att snäckan kan välja om den vill gömma sig eller vara framme. En plastväxt kan vara dekorativt men är inget måste.

Belysning behövs inte, förutsatt att terrariet står i dagsljus. Terrariet får dock ej stå i direkt solljus, eftersom normal rumstemperatur räcker. Om man har belysning gäller det att kolla värmen noga, så att det inte blir för varmt av lampan. Temperaturen skall ligga mellan 18 och 29 grader Celsius, idealiskt är 21-23 grader.

Varje dag skall terrariet duschas med vatten. Jag använder en blomspruta, och ibland en vattenkanna, för att jorden i terrariet alltid skall vara fuktig. Det gäller att hitta rätt nivå för detta eftersom terrariet skall vara fuktigt, men det får ju inte vara så att det flyter. Det går att ha en flat vattenskål i terrariet, men denna får då bara ha ett vattendjup på några millimeter, så att djuren inte dränker sig.

Precis som för alla djur krävs att man gör rent hos sin snäcka. Gammal mat och avföring plockas bort och terrariets sidor görs rena från slem. Detta skall göras så ofta som det behövs, för att ge djuret en bra miljö.

Foder:
Snäckor äter i första hand vegetabiliskt. Jag matar mina med samma blandning som är basfoder för de flesta av mina reptiler, d.v.s. 3-4 sorters grönbladiga växter blandas med rivna morötter, riven squash och riven palsternacka. Ibland får dom även lite tomat, melon, papaya, mango, äpple mm. Tänk på att variera födan.
Det går även att mata med diverse torrfoder för sköldpaddor, hund, katt etc. Tänk bara på att torrfoder inte får ges annat än i samband med frukt/grönt, annars får inte snäckorna i sig tillräckligt med vätska.

I terrariet måste det alltid finnas tillgång till kalk, som snäckorna kan knapra i sig i den mängd dom behöver. Detta är ytterst viktigt, eftersom det går åt mycket kalk för att bygga upp snäckans skal. Enklast löser man detta genom att ha några sepia-skal liggande i terrariet. Sepia-skal finns att köpa i nästan alla djuraffärer, eftersom dom används som kalktillskott för fåglar.

Förökning:
Snäckorna är hermafroditer, vilket innebär att dom är tvåkönade. Det krävs dock två snäckor för att fortplantning skall kunna ske. Parningen går till så att snäckorna "omfamnar" varandra och skjuter en pil-liknande sticka in i den andra snäckan (kallas "Love Dart" på engelska), bakom ögat på höger sida. Det är i alla fall där jag har sett det.

För att parning skall ske gäller att snäckorna är minst sex månader gamla och jämnstora. Det verkar inte som att det blir parning om storleken skiljer för mycket.

Ett litet tag efter parningen läggs 50-1000 ägg, ca 4 mm stora, i botten av terrariets jord. Mina första äggsamlingar kom från 9 cm stora snäckor och innehöll ca 250 ägg vardera.
Äggen kläcks efter ca två veckor och dom små ungarna har alldeles genomskinligt skal. För att snabbt få nödvändigt kalktillskott börjar dom med att äta upp sina egna äggskal, innan dom gräver sig upp till ytan i terrariet. Efter någon vecka har deras skal blivit så pass hårt att ungarna kan flyttas i till dom stora snäckorna.

Tänk på att snäckorna lägger massor av ägg. Försök inte kläcka fram fler än du kan bli av med, eller vill behålla själv. Tänk även på att ALDRIG släppa ut dessa djur i naturen. I och för sig överlever dom nog inte vintern, men dom kan ställa till stor skada på sommaren. Det räcker att vi har mördarsniglar att ta hand om på våra odlingar.

  

(OBS! Ovanstående fakta är dels inläst och dels självupplevda uppgifter.
Jag reserverar mig för feltryck och felaktigheter. För en mer komplett faktabild hänvisas till tryckt litteratur och Internet.)